کود آلی ورمیکمپوست، بهدلیل ساختار متخلخل، ظرفیت نگهداری آب بالا، دارا بودن موادی شبیه به هورمونها و تنظیمکنندههای رشد گیاهی و همچنین وجود مقادیر بالای عناصر غذایی ماکرو و میکرو، میتواند تأثیر تنشهای مختلف را بر گیاهان کاهش دهد. این مطالعه بهمنظور بررسی برهمکُنش سطوح مختلف عصارة آبی ورمیکمپوست و تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیک نشای لوبیاقرمز رقم درخشان (Phaseolus vulgaris L. cv. Light Red Kidney)انجام شد. دَه سطح مختلف از عصارة ورمیکمپوست (صفر، 5/0، 1، 5/1، 2، 5/2، 5، 5/7، 10 و 100درصد) و پنج سطح شوری (0، 30، 60، 90 و120 میلیمول NaCl) بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار بررسی شد. نمونهبرداری از نشاها پس از یک هفته انجام شد. نتایج نشان داد که در محیط بدون تنش، عصارة ورمیکمپوست در غلظتهای 1، 2، 5/7 و 10درصد، طول و وزن خشک هیپوکوتیل و همچنین وزن خشک ریشه را بهصورت معنیداری افزایش داد (p≤ 0.05)، اما تأثیر معنیداری بر قطر، سطح و مجموع طول ریشهها نداشت. غلظتهای 2 و 10درصد عصارة ورمیکمپوست در شوری 30میلیمول NaCl و عصارة 5/7درصد در شوری 90میلیمول NaCl، طول هیپوکوتیل را نسبت به شاهد (بدون ورمیکمپوست) بهصورت معنیداری افزایش داد. در این آزمایش، غلظتهای
2 و 5درصد عصارة ورمیکمپوست بهترتیب در شوری 30 و 120میلیمول NaCl، کاهش وزن خشک ریشه را بهطور معنیداری بهبود بخشید.
ارسال نظر در مورد این مقاله