مستندسازی فرآیند تولید باقلا (Vicia faba L.) در مناطق گرگان، علی آبادکتول و آق قلا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

10.22067/ijpr.2024.87247.1087

چکیده

مستندسازی می‌تواند از انجام دوباره‌کاری در پروژه‌های کشاورزی جلوگیری کند. در این مطالعه، اطلاعات مربوط به عملیات مدیریتی از مرحله تهیه بستر تا برداشت باقلا (Vicia faba L.) در مناطق گرگان، علی‌آباد کتول و آق‌قلا در 445 مزرعه طی سال‌های 1399- 1398 و 1400- 1399 با بررسی­‌های میدانی جمع‌آوری و مستندسازی فرآیند تولید این گیاه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با توزیع فراوانی مطلق و تجمعی صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌ها نشان داد که کاشت باقلا در محدوده 14 مهر تا 25 آبان انجام می‌شود. 97 درصد از کشاورزان جهت آماده‌سازی بستر از گاوآهن برگردان­دار استفاده کردند. بذر مصرفی در دامنه 60 تا 100 کیلوگرم در هکتار بود و در 56 درصد از مزارع برای کاشت از خطی‌کار، در 43 درصد ردیف‌کار و در دو درصد از روش دست‌پاش و سپس اختلاط بذر با خاک توسط دیسک استفاده می‌شود. باتوجه به توزیع بارندگی، کشت باقلا 92 درصد به‌صورت دیم بود. کشاورزان از کود نیتروژن خالص به‌مقدار 0 تا 115 کیلوگرم در هکتار، فسفر خالص 0 تا 96 کیلوگرم در هکتار و پتاسیم خالص 0 تا 72 کیلوگرم در هکتار استفاده کردند. در 338 مزرعه از 445 مزرعه از آفت‌کش، در 356 مزرعه از علف‌کش و در 293 مزرعه از قارچ‌کش استفاده شده و دفعات کاربرد آن‌ها یک تا سه مرتبه بود. برداشت باقلا از اواخر فروردین تا اوایل خرداد‌ماه و عملکرد باقلا از 780 تا 4187 کیلو‌گرم در هکتار بود. نتایج این مطالعه می‌تواند برای برنامه‌ریزی بهبود تولید باقلا و رفع عوامل کاهش تولید آن استفاده شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


©2024 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).

Agricultural Statistical Yearbook. 1401 (2022-2023). Crop Products. Office of Statistics and Information Technology, Deputy of Planning and Economic Affairs. Ministry of Jihad Agriculture, Iran. 539 p. (In Persian)
Essam, E., Gomaa, M. A., Rehab, Y. G., & Hany, S. A. (2023). Productivity of some faba bean (Vica faba L.) cultivars under different planting times. Egyptian Academic Journal of Biological Sciences, 14(1), 105-111. https://doi.org/ 10.21608/eajbsh.2023.302851
Gangadharan, V., & Gupta, D. (2020). Recognizing Named entities in agriculture documents using LDA based topic modeling techniques. Procedia Computer Science, 171, 1337-1345. https://doi.org/10.1016/j.procs.2020.04.143
Grenz, J. H., Manschadi, A. M., Uygur, F. N., & Sauerborn, J. (2005). Effects of environment and sowing date on the competition between faba bean (Vicia faba) and the parasitic weed Orobanche crenata. Field Crops Research, 93(2-3), 300-313. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2004.11.001
Kazeminejad, R., & Rezaee, A. (2023). Evaluating the status of agrobiodiversity in Golestan province. Agricultural Economics Research, 15, 43-28. (In Persian with English Abstract). https://doi.org/ 10.30495/jae.2023.28699.2281
Kibbou, F., Bouhmadi, K. E., Ghanem, M. E., Marrou, H., & Sinclair, T. R. (2021). Analysis for improved sowing date for winter faba bean in Morocco. International Journal of Plant Production, 15(1), 1-10. https://doi.org/10.1016/0378-4290(91)90074-6
Mohamed, E. L., Belal, A., Abd-Elmabod, S., El-Shirbeny, M., Gad, A., & Zahran, M. (2021). Smart farming for improving agricultural management. The Egyptian Journal of Remote Sensing and Space Science, 24(4), 971-981. https://doi.org/10.1016/j.ejrs.2021.08.007
Ramroudi, M., Tahmasebi, M., Soltani, A., Ghanbari, A., & Fakheri B. A. (2019). Documenting the process of wheat production in irrigated and rain-fed systems in Golestan province. Iranian Journal of Agroecology, 10(4), 1177-1202. (In Persian with English Abstract). https://doi.org/ 10.22067/jag.v10i4.62926
Torabi, B., Soltani, A., Galeshi, S., & Zeinali, E. (2013). Documentation of wheat production process in Gorgan. Iranian Journal of Plant Production Research, 19(4), 19-42. (In Persian with English Abstract). https://doi.org/ 20.1001.1.23222050.1391.19.4.2.4
Vahabipoor, M., Sabzghabaei, G. R., & Dashti, S. (2021). Determining the environmental effects of bean and lentil production by life cycle assessment method (Case study: Yasuj city). Agricultural Science and Sustainable Production, 31(2), 303-316. (In Persian with English Abstract). https://doi.org/ 10.22034/saps.2021.13111
Van Ittersum, M. K., Cassman, K. G., Grassini, P., Wolf, J., Tittonell, P., & Hochman, Z. (2013). Yield gap analysis with local to global relevance a review. Field Crops Research, 143, 4-17. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2012.09.009
Yousefian, M., Soltani, A., Dastan, S., & Ajamnoroozi, H. (2019). Documenting production process and the ranking factors causing yield gap in rice fields in Sari, Iran. Iranian Journal of Agricultural Research, 38(1), 101-109. (In Persian with English Abstract). https://doi.org/ 10.22099/IAR.2019.5316
Zeleke, K., & Nendel, C. (2019). Growth and yield response of faba bean to soil moisture regimes and sowing dates: Field experiment and modeling study. Agricultural Water Management, 213(1), 1063-1077. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2018.12.023
CAPTCHA Image