##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

امین حسین‌زاده الناز میلانی امیرحسین الهامی‌راد محمدحسین حداد خداپرست

چکیده

حبوبات، منابع غنی از پروتئین بوده و گزینه مطلوب برای تهیه فیلم‌های پروتئینی به‌شمار می‌آیند. در این پژوهش از طرح مرکب مرکزی، به‌منظور بررسی تأثیر همزمان؛ نسبت ایزوله پروتئین خلر (2–10درصد)، گلیسرول (5/0- 7 درصد) و اسید اولئیک (0– 2 درصد) بر خصوصیات فیلم خوراکی تهیه شده از ایزوله پروتئین خلر نظیر میزان ضخامت، دانسیته، درصد مواد محلول در آب، اسید و قلیا، نفوذپذیری به بخار آب و اکسیژن، استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد؛ نفوذپذیری به بخار آب با افزایش غلظت پروتئین و گلیسرول به‌طور معنی‌داری افزایش و با افزایش غلظت اسید اولئیک کاهش یافت. حلالیت در آب و اسید با افزایش میزان پروتئین کاهش و با افزایش میزان گلیسرول و اسید اولئیک افزایش نشان داد (P<0.05). نتایج بهینه‌سازی فیلم خوراکی تهیه شده از ایزوله پروتئین خلر حاکی از این است که برای داشتن یک فیلم بهینه با دارابودن ویژگی‌های نظیر حداقل ضخامت برابر با 087/0 میلیمتر، حداقل دانسیته برابر با (kg.m-3) 486/697، حداقل نفوذپذیری به بخار آب برابر با (g.m-1.pa-1.s-1) 9- 10×42/1، حداقل نفوذپذیری به اکسیژن (عدد پراکسید) معادل 72/24، حداکثر حلالیت در آب و اسید به ترتیب برابر با 52/53 درصد و 64/46 درصد ضروری است، پارامترهای غلظت ایزوله پروتئین خلر 64/2 درصد، غلظت گلیسرول 5/0 درصد و غلظت اسید اولئیک 087/0 درصد باشد.

جزئیات مقاله

مراجع
1. A`arabi, A., Azizi, M.H., and Bahrami, B. 2007. Producing of edible film from wheat gluten. Sixteen National Congrees of Food Science. Iran, Gorgan. (In Persian with English Summary).
2. Arthan, A., Prodpran, T., and Benjakul, S. 2009. Round scad protein-based film: storage stability and its effectiveness for shelf-life extension of dried fish powder. LWT- Food Science and Technology 42: 1238-1244.
3. Choi, W.S., and Han, J.H. 2001. Physical and Mechanical Properties of Pea-Protein-based Edible Films. Journal of Food Science 66 (2): 319-322.
4. Druchta, J.M., and Johnston, C.D. 1997. An update on edible films. Food Technology 51 (2):1-3.
5. Jayan, P.R., and Kumar V.J.F. 2004. Planter design in relation to the physical properties of seeds. Journal of Tropical Agriculture 42 (1-2): 69-71.
6. Gontard, N., Guilbert, S., and Cuq, J.L. 1993. Water and glycerol as plasticizers affect mechanical and water vapor barrier properties of an edible wheat film. Journal of Food Science 58: 206-211.
7. Gounga, M.E. 2007. Whey protein isolate-based edible films as affected by protein concentration, glycerol ratio and pullulan addition in film formation. Journal of Food Engineering 83: 521-530.
8. Hosseini, S.M., Razavi, S.H., Musavi, S.M. 2006. Anti-microbial, physical and mechanical properties, of edible production chitosan films containing essence of thyme and clove. Journal of Food Science and Technology 5 (2):41-51. (In Persian).
9. Kadoya, T. 1990. Food Packaging. Academic, New York, NY.
10. Kester, J. J. and Fennema, O. R. 1986. Edible films and coatings: A review. Food Technology 40(12): 47-59.
11. Kokoszka, S., Debeaufort, F., Hambleton, A., Lenart, A., and Voilley, A. 2010. Protein and glycerol contents affect physico-chemical properties of soy protein isolate-based edible films. Innovative Food Science and Emerging Technologies 11: 503-510.
12. Kunte, L.A., Gennadios, A., Cuppett, S.L., Hanna, M.A., and Weller, C.L. 1997. Cast films from soy protein isolates and fractions. Cereal Chemistry 74 (2): 115-118.
13. McHugh, T.H., and Krochta, J.M. 1994. Plasticized whey protein edible films: water vapor permeability properties. Journal of Agriculture Food Chemistry 59 (2): 416-419.
14. Meshkani, S.M., Mortazavi, S.A., Milani, E., Mokhtarian, M., and Sadeghian, L.S. 2011. Evaluation of mechanical and optical properties of edible films based on pea proteins isolated (Cicer arietinum L.) Containing Thymus essence using response surface methodology. Journal of Food Science and Technology 2 (3): 25-37. (In Persian with English Summary).
15. Morillon, V., Debeaufort, F., Blond, G., Capelle, M., and Voilley, A. 2002. Factors affecting the moisture permeability of lipid-based edible films: a review. Food Science 42 (1): 67- 89.
16. Ou, S., Wang, Y., Tang, S., Huang, C., and Jackson, M.G. 2005. Role of ferulic acid in preparing edible films from soy protein isolate. Journal of Food Engineering 70: 205-210.
17. Ozdemir, M., Floros John, D., 2008. Optimization of edible whey protein films containing preservatives for water vapor permeability, water solubility and sensory characteristics. Journal of Food Engineering 86: 215-224.
18. Perez-Gago, M.B., Nadaud, P., and Krochta, J.M. 1999. Water vapor permeability, solubility, and tensile properties of heat-denatured versus native whey protein films. Journal of Food Science 64 (6): 1034-1037.
19. Rotter, R.G., Marquardt, R.R., and Campbell, C.G. 1991. The nutritional value of low lathyrogenic Lathyrus (Lathyrus sativus) for growing chicks. British Poultry Science.
20. Thawien, B. 2008. Plasticizer effect on the properties of biodegradable blend film from rice starch-chitosan., Songklanakarin. Journal of Science and Technology 30 (1): 149-165.
21. Xu, Sh. 2006. Extraction of Protein from lathyrus sativus and study on its functional characters. Modern Food Science and Technology 6 (1): 3-10.
22. Yang, L., and Paulson, A.T. 2000. Mechanical and water vapour barrier properties of edible gellan films. Food Research International 33: 563-570.
ارجاع به مقاله
حسین‌زادها., میلانیا., الهامی‌رادا., & حداد خداپرستم. (2015). ارزیابی خواص فیزیکوشیمیایی و ممانعت‌کنندگی فیلم خوراکی بر پایة ایزولة پروتئین خلر (Lathyrus sativus) با استفاده از روش سطح پاسخ. پژوهش‌های حبوبات ایران, 1393(2), 139-150. https://doi.org/10.22067/ijpr.v1393i2.47087
نوع مقاله
مقالات پژوهشی