کشت پاییزة نخود در مقایسه با کشت بهارة آن، عملکرد بیشتری تولید می نماید؛ اما حساسیت محصول به سرما مانع از انجام این کار می شود. بهمنظور بررسی و شناسایی ارقام پُرمحصول و متحمل به سرما برای کشت پاییزه، 65لاین نخود زراعی (Cicer arietinum L.) بههمراه رقم حساس به سرما ILC533 در سال زراعی 89-1388 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار در ایستگاه سارال مرکز تحقیقات کشاورزی سنندج مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحمل به سرما با استفاده از درصد بقاءء و درجة تحمل به سرما مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ارقام از نظر صفات ارتفاع بوته، وزن100دانه، عملکرد و درجة تحمل به سرما اختلاف معنی دار وجود داشت. همبستگی عملکرد دانه با درصد بقاء، مثبت و معنی دار و با درجة تحمل به سرما، منفی و معنی دار بود. تجزیة خوشه ای، ارقام مورد مطالعه را در سه گروه حساس و نیمهمتحمل، متحمل و کاملاًمتحمل متمایز کرد. در این پژوهش، 14لاین با داشتن درجة تحمل سرمای 3 و کمتر از 3، درصد بقای 85 تا90درصد و عملکرد دانه بیش از 141گرم در مترمربع، بهعنوان لاین های برتر شناخته شدند.
نادری, حیدر, شکرپور, مجید, اصغری, علی, کانونی, همایون, & اسفندیاری, عزت الله. (1392). ارزیابی تحمل به سرما در کشت پاییزة نخود زراعی (Cicer arietinum L.) با استفاده از صفات فنولوژیک و مورفولوژیک در منطقة کردستان. پژوهشهای حبوبات ایران, 4(1), -. doi: 10.22067/ijpr.v1392i1.33747
MLA
حیدر نادری; مجید شکرپور; علی اصغری; همایون کانونی; عزت الله اسفندیاری. "ارزیابی تحمل به سرما در کشت پاییزة نخود زراعی (Cicer arietinum L.) با استفاده از صفات فنولوژیک و مورفولوژیک در منطقة کردستان", پژوهشهای حبوبات ایران, 4, 1, 1392, -. doi: 10.22067/ijpr.v1392i1.33747
HARVARD
نادری, حیدر, شکرپور, مجید, اصغری, علی, کانونی, همایون, اسفندیاری, عزت الله. (1392). 'ارزیابی تحمل به سرما در کشت پاییزة نخود زراعی (Cicer arietinum L.) با استفاده از صفات فنولوژیک و مورفولوژیک در منطقة کردستان', پژوهشهای حبوبات ایران, 4(1), pp. -. doi: 10.22067/ijpr.v1392i1.33747
VANCOUVER
نادری, حیدر, شکرپور, مجید, اصغری, علی, کانونی, همایون, اسفندیاری, عزت الله. ارزیابی تحمل به سرما در کشت پاییزة نخود زراعی (Cicer arietinum L.) با استفاده از صفات فنولوژیک و مورفولوژیک در منطقة کردستان. پژوهشهای حبوبات ایران, 1392; 4(1): -. doi: 10.22067/ijpr.v1392i1.33747
ارسال نظر در مورد این مقاله