بررسی اثر کاربرد سطوح نیتروژن و نسبت‌های کشت مخلوط نخودفرنگی (Pisum sativum) و کاهو (Lactuca sativa)

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه گنبد کاووس

چکیده

به‌منظور بررسی اثر کاربرد سطوح نیتروژن و نسبت‌های کشت مخلوط نخودفرنگی و کاهو، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه گنبد کاووس در سال زراعی94-1393 اجرا گردید. عامل‌های مورد بررسی شامل نیتروژن خالص در سه سطح: صفر، 25 و 50‌کیلوگرم در هکتار و الگوی کاشت در نُه سطح: کشت خالص نخودفرنگی، کشت مخلوط جایگزین 33، 50 و 67‌درصد کاهو، کشت مخلوط افزایش 33، 50، 67 و 100‌درصد کاهو و کشت خالص کاهو بود. الگوی کاشت و نیتروژن اثر معنی‌داری بر ارتفاع، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، وزن100دانه، عملکرد بوته، وزن غلاف در بوته،‌ درصد پروتئین،‌ درصد کربوهیدرات محلول دانه و عملکرد کل داشت. ارتفاع بوته در تیمار‌های افزایشی بیش‌ از جایگزین و کشت خالص نخودفرنگی بود، اما تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، وزن100دانه و وزن غلاف در بوته در تیمارهای جایگزین و خالص بیشتر از افزایشی بود. بین دو تیمار مصرف 25 و 50‌کیلوگرم نیتروژن در هکتار در مورد اکثر صفات تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. ‌درصد پروتئین در تیمار کشت خالص نخودفرنگی و تیمار جایگزین 33درصد کاهو به‌جای نخودفرنگی بیش از سایر تیمارها بود.‌ درصد کربوهیدرات محلول در تیمار مخلوط جایگزین 67درصد کاهو به‌جای نخودفرنگی و افزایش 67 و 100‌درصد کاهو به نخودفرنگی بیش از سایر تیمارها بود. به‌هر حال، عملکرد بوته نخودفرنگی در تیمار جایگزین 67‌درصد کاهو و 33‌درصد نخودفرنگی و همچنین 50‌درصد کاهو و 50‌درصد نخودفرنگی به‌‌ترتیب با 25/30 و 44/27‌گرم بیش از تیمارهای دیگر بود. در کلیه تیمارها و به‌خصوص تیمارهای کشت مخلوط افزایشی، افزایش عملکرد نسبت به کشت خالص نخودفرنگی مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها


1. Achakzai, A.K.K., and Bangulzai, M.I. 2006. Effect of various levels of nitrogen fertilizer on the yield and yield attributes of pea (Pisium sativum L.) cultivars. Pakistan Journal of Botany 38(2): 331-340.
2. Agegnehu, G., Ghizaw, A., and Sinebo, W. 2006. Yield performance and land-use efficiency of barley and faba bean mixed cropping in Ethiopian highlands. European Journal of Agronomy 25(3): 202-207.
3. Ahlawat, I.P.S., and Gangaiah, B. 2010. Effect of land configuration and irrigation on sole linseed (Linum usitatissimum) intercropped chickpea (Cicer arietinum). Indian Journal of Agricultural Science 80(3): 250-253.
4. Ahmadvand, G., and Hajinia, S. 2015. Ecological aspects study of replacement intercropping patterns of soybean (Glycine max L.) and millet (Panicum miliaceum L.). Journal of Agroecology 7(4): 485-498. (In Persian with English Summary).
5. Ali, L., Uddin, Q., and Ali, M. 2003. Effect of different doses of nitrogen fertilizer on the yield of wheat. International Journal of Agriculture and Biology 5(4): 438-439.
6. Alizadeh, Y., Koocheki, A., and Nassiri Mahallati, M. 2010. Investigating of growth characteristics, yield, yield components and potential weed control in intercropping of bean (Phaseolus vulgaris L.) and vegetative sweet basil (Ocimum basilicum L.). Journal of Agroecology 2(3): 383-397. (In Persian with English Summary).
7. Amoli, N. 2012. Investigation on yield of lettuce and garlic intercropping in rice harvested lands. International Journal of Agriculture and Crop Sciences 4(9): 573-577.
8. AOAC 'Official Methods of Analysis of the Association of Official Agricultural Chemists'. 2003. (17th ed. 2nd revision) AOAC International, Gaithersburg, MD, USA.
9. Banik, P., Mydia, A., Sarkar, B.K., and Ghose S.S. 2006. Wheat and chickpea intercropping system in an additive series experiment: Advantage and weed smothering. European Journal of Agronomy 24: 325-333.
10. Baser Kouchebagh, S., Mirshekari, B., and farahvash, F. 2012. Improvement of corn yield by seed biofertilization and urea application. World Applied Sciences Journal 16(9): 1239-1242.
11. Bedoussac, L., and Justes, E. 2010. Dynamic analysis of competition and complementarity for light and N use to understand the yield and the protein content of a durum wheat-winter pea intercrop. Journal of Plant and Soil 330(1-2): 37-54.
12. Biabani, A. 2008. Effect of planting patterns (row spacing and plant to plant in row) on the green yield pea garden (Pisum sativum var. Shamshiri). Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources 15(5): 39-43.
13. Bigonah, R., Rezvani Moghaddam, P., and Jahan, M. 2014. Effects of intercropping on biological yield, percentage of nitrogen and morphological characteristics of coriander (Coriandrum sativum L.) and fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.). Iranian Journal of Field Crops Research 12(3): 369-377. (In Persian with English Summary).
14. Darbaghshahi, M.N., Banitaba, A., and Bahari, B. 2012. Evaluating the possibility of saffron and chamomile mixed culture. African Journal of Agricultural Research 7(20): 3060-3065.
15. Eskandari, H., and Ghanbari, A. 2009. Intercropping of maize (Zea mays) and cowpea (Vigna sinensis) as whole crop forage: Effect of different planting pattern on total dry matter production and maize forage quality. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca 37(2): 152-155.
16. Fernandez Aparicio, M., Sillero, J.C., and Rubials, D. 2007. Intercropping with cereals reduces infection by orobanche crenata in legumes. Crop Protection 26: 1166-1172.
17. Gill, S., Abid, M., and Azam, F. 2009. Mixed cropping effects on growth of wheat (Triticum aestivum L.) and chickpea (Cicer arietinum L.). Pakistan Journal of Botany 41(3): 1029-1036.
18. Hosseini, S.M.B., Mazaheri, D., Jahansouz, M.R., and Yazdi Samadi, B. 2003. The effects of nitrogen levels on yield and yield components of forage millet (Pennisetum americanum) and cowpea (Vigna unguiculata) in intercropping system. Journal of Pajouhesh va Sazandegi 16(2): 60-67. (In Persian with English Summary).
19. Koocheki, A., and Soltani, A. 1998. Agriculture in Dry Lands, Principles and Practices. Agricultural Education Publish. 287p. (In Persian with English Summary).
20. Koocheki, A., Zarghani, H., and Norooziyan, A. 2016. Comparison of yield and yield components of sunflower (Helianthus annuus L.), sesame (Sesamum indicum L.) and red bean (Phaseolus calcaratus) under different Intercropping arrangements. Iranian Journal of Field Crops Research 14(2): 226-243. (In Persian with English Summary).
21. Maffei, M., and Mucciarelli, A. 2003. Essential oil yield in peppermint/soybean strip intercropping. Field Crops Research 84: 229-240.
22. Morgado, L., and Willey, R.W. 2003. Effects of plant population and nitrogen fertillizer on yield and efficiency of maize-bean intercropping. Pesquisa Agropecuaria Brasileira 38(11): 1257-1264.
23. Mushagalusa, G.N., Ledent J.F., and Draye, X. 2008. Shoot and root competition in potato/maize intercropping: effects on growth and yield. Environmental and Experimental Botany 64: 180-188.
24. Najafi, S., and Keshtehgar, A. 2014. Effect of intercropping on increase yield. International Research Journal of Applied and Basic Sciences 8(5): 549-552.
25. Nazari, Sh., Zaefrian, F., Farahmandfar, E., Zand, E., and Azimi Sooran, S. 2014. Effect of harvest time on forage yield and quality maize under intercropping with legume plants. Iranian Journal of Field Crops Research 12(2): 237-245. (In Persian with English Summary).
26. Palta, J.A., Nandwal, A.S., Kumari, S., and Turner, N.C. 2005. Foliar nitrogen applications increase the seed yield and protein content in chickpea (Cicer arietinum L.) subject to terminal drought. Australian Journal of Agricultural Research 56(2): 105-112.
27. Panbekar, N. A., Dastan, S., Yadi, R., and Shahidifar, A. 2014. Effect of nitrogen splitting and planting row Space on yield and yield components in faba bean (Vicia faba L.) Barkat cultivar. Journal of Crop Production Research 6(4): 341-355. (In Persian with English Summary).
28. Raei, Y., Bolandnazar, S. A., and Dameghsi, N. 2011. Evaluation of common bean and potato densities effects on potato tuber yield in mono-cropping and intercropping systems. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production 21(2): 131-142. (In Persian with English Summary).
29. Ramroodi, M., Galavi, M., and Nakhzari Moghaddam, A. 2008. Evaluation of yield and yield components of some lentil genotypes to different planting dates. Agricultural Research (Water, Soil & Plant in Agriculture) 8(2): 69-77. (In Persian with English Summary).
30. Rastgoo, S., Aynehband, A., and Fateh, E. 2015. Competitiveness of sesame and mung bean crops in both monocropping and intercropping systems. Journal of Agroecology 7(3): 356-367. (In Persian with English Summary).
31. Sarmadnia, Gh., and Koocheki, A. 2013. Physiology of Crop Plants. University of Mashhad Press, 400p. (In Persian with English Summary).
32. Yazdi-Samadi, B., Peighambari, S. A., and MajnounHosseini, N. 2001. Effect of application of nitrogen and phosphorus fertilizers on agronomic traits of lentil in Karaj region. Iranian Journal of Agricultural Scienes 32(2): 415-423. (In Persian with English Summary).
33. Yildirim, E., and Turan, M. 2013. Growth, yield and mineral content of broccoli intercropped with lettuce. Journal of Animal and Plant Sciences 23(3): 919-922.
34. Zarifpour, N., Naseri. M. T., and Nassiri Mahallati, M. 2014. Evaluate the effect of different intercropping arrangements of cumin (Cuminum cyminum L.) and chickpea (Cicer arietinum L.) on quantity and quality characteristics of species. Iranian Journal of Field Crops Research 12(1): 34-43. (In Persian with English Summary).
CAPTCHA Image