تأثیر محلول پاشی میکرو و نانوذرات اکسیدآهن به‌همراه مواد افزودنی D.G ADJUVANT و RCP-5 بر برخی صفات فیزیولوژیکی لوبیا‌سبز (Phaseolus vulgaris L.)

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

1 شاهرود

2 صنعتی شاهرود

چکیده

آهن عنصری مهم و دارای نقش حیاتی در انسان و گیاه می باشد. از طرفی مشکلاتی در جذب این عنصر توسط برگ گیاهان وجود دارد. به‌همین منظور آزمایشی در جهت ارزیابی تأثیر محلول پاشی آهن و نانو‌ذرات آن همراه با مواد افزودنی بر برخی صفات فیزیولوژیکی لوبیا‌سبز به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دانشکدة کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود در سال 1391 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل محلول پاشی در پنج سطح از میکروذرات و نانوذرات اکسید‌آهن (هر یک در غلظت های صفر، 25/0 و 5/0گرم در لیتر) و مواد افـزودنی در سه سطح (صفر، D.G ADJUVANT و RCP-5) بودند. اعـمال تیمارها 55‌ روز بعد از کـشت در آغاز مرحله گلدهی صورت گـرفت. نتایج نشان داد که شاخص سطح برگ تحت تأثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفت. بالاترین مقادیر آهن برگ (311‌میلی گرم در کیلوگرم) و آهن غلاف (47/51‌ میلی گرم در کیلوگرم) در سطح 25/0‌ میکرو‌ذرات‌ اکسید‌آهن در ترکیب با D.G ADJUVANT به‌دست آمد. نانوذرات آهن 5/0 همراه با RCP-5 بالاترین درصد پروتئین را نشان دادند. در تیمار 5/0‌ میکرو‌ذرات‌ اکسید‌آهن بالاترین مقادیر کاروتنوئید و محتوای نسبی آب برگ مشاهده شد. بر اساس نتایج این پژوهش کاربرد مواد افزودنی سبب بهبود جذب اکسیدآهن به هر دوشکل میکرو‌ و نانو‌ذرات در گیاه لوبیا‌سبز گردید.

کلیدواژه‌ها


1. Abbas, G., Khan, M.Q., Khan, M.J., Hussain, F., and Hussain, I. 2009. Effect of iron on the growth and yield contributing parameters of wheat (Triticum aestivum L.). The Journal of Animal and Plant Sciences 19(3): 135-139.
2. Aladjadjiyan, A. 2007. The use of physical methods for plant growing stimulation in Bulgaria. Journal of Central European Agriculture 8: 369-380
3. Davrynejad, Gh., Azizi, M., and Akheratee, M. 2010. Effect of foliar nutrition on quality, quantity alternate bearing of Pistachio (Pistacia vera L.). Journal of Horticultural Sciences 23(2): 1-10. (In Persian with English Summary).
4. Edding, J.L., and Brown, A.L. 1967. Absorption and translocation foliar-applied Iron. Plant Physiology 42: 15-19.
5. EcherI F. R., and Rosolem, C. A. 2012. Plant growth regulator losses in cotton as affected by adjuvants and rain. Ciência Rural, Santa Maria 42(12): 2138-2144.
6. Ghaderi, J., and Malakouti, M.J. 2009. Manganese role in enhancing and enriching the grain research organization agricultural extension soil and water research institute. Technical bulletin No 46. (In Persian with English Summary).
7. Harker, F.R., and Ferguson, I.B. 1991. Effect of surfactant on calcium penetration of cuticles from apple fruit. Science of Horticulture 64: 225-233.
8. Hiscox, J.D., and Israelstam, G.F. 1978. A method for the extraction of chlorophyll from leaf tissue without maceration. Canadian Journal of Botany 57: 1332-1334.
9. Hochmuth, G. 2011. Iron (Fe) Nutrition of Plants. University of Florida If as Extension. Sl 353. P: 1-8.
10. Kargar, M., Rashed Mohasse, M.H., Nezami, A., and Izedi Darbandi, E. 2014. Optimizing efficacy of clodinafop-propargyl with adjuvants on little seed canary grass (Phalaris minor Retz.) control. Journal of Plant Protection 2(28): 155-163. (In Persian with English Summary).
11. KianiChalmardi, Z., and Abdolzade, A. 2013. Effect of silicon in reduce the Iron deficiency and toxicity stress in hydroponically grown rice plants. Journal of Science and Technology 3(12): 79-88. (In Persian with English Summary).
12. Mahmoudi, H., Ksouri, R., Gharsalli, M., and Lachaal, M. 2005. Differences in responses to iron deficiency between two legumes: lentil (Lens culinaris) and chickpea (Cicer arietinum). Journal of Plant Physiology 162(11): 1237-1245.
13. Mazaherinia, S., Astaraei, A., Fotovat, A.R., and Maneshi, A. 2010. Effect of iron oxide (nano and ordinary) with compost of granular sulfur on iron concentration and growth of wheat crop. Journal of Iranian Agricultural Research 8(5): 855-861.(In Persian)
14. Mohsenzadeh, S., Farrahi-aschtiani, S., Malboobi, M.A., and Ghanati, F. 2003. Effect of drought and chlorocholine chloride on seedling and photosynthesis of two cultivars of wheat (Triticum aestivum L.). Pajouhesh- va- Sazandegi 60: 56-64. (In Persian)
15. Morales, F., Abadia, A., and Abadia, J. 1998. Photosynthesis, quenching of chlorophyll fluorescence and thermal energy dissipation in iron-deficient sugar beet leaves. Australian Journal of Plant Physiology 25: 403-412.
16. Mortvedt, J.J. 1986. Iron sources and management practices for correcting iron chlorosis problem. Journal of Plant Nutrition 9: 691-974.
17. Mousavi, S.R. 2011. Zinc in crop production and interaction with phosphorus. Australian Journal of Basic and Applied Science 5(9): 1503-1509.
18. Musavi, S.R., and Rezaei, M. 2011. Nanotechnology in agriculture and food production. Journal of Applied Environmental and Biological Science 1(10): 414-419.
19. Parr J.F., and Norman, A.G. 1964. Effects of nonionic surfactants on root growth and cation uptake. Plant physiology 39: 502-507.
20. Penner, D. 2000. Activator adjuvant. Weed Technology 14: 785-791.
21. Peyvandi, M., Kamali Jamakani, Z., and Mirza, M. 2011. Comparison of nano Fe chelat with Fe chelate effect on growth parameters and antioxidant enzymes activity of Satureja hortensis. New Cellular and Molecular Biotechnology Journal 2(5): 25-32. (In Persian with English Summary).
22. Schmitz-Eiberfer, M.A., Haefs, R., and Noga, G.J. 2002. Enhancing biological efficacy and rainfastness of foliar applied calcium chloride solutions by addition of rape seed oil surfactants. Journal of Plant Nutrition and Soil Science 165(5): 634-639.
23. Shariatmadari, M.H., Zamani, G.R., and Sayari, M.H. 2011. Effect of salinity stress and iron spraying on leaf area index, light absorption and relations with yield in sunflower (Helianthus annuns L.). Iranian Journal of Field Crops Research 9(2): 285-293. (In Persian with English Summary).
24. Sheykhbaglou, R., Sedghi, M., Tajbaksh Shishevan, M., and Seyed Sharifi, R. 2012. Effect on foliar nano oxide iron mineral elements in soybean. First National Congress on Modern Agricultural Science and Technology. September 19-21, 2012. Zanjan University. (In Persian with English Summary).
25. Soleymani, A., Firouz, M., and Narnjany, l. 2012. Effect of application solution micronutrients on some physiological parameters affecting plant growth and dry matter yield of forage maize. Iranian Journal of Agricultural Research. 9(3): 340-347. (In Persian).
26. Stocking, C.R. 1975. Iron deficiency and the structure and physiology of maize chloroplasts. Plant physiology 55: 626-631.
27. SAS Institute. 1999. SAS/Stat User’s Guide, Version 8.0. SAS Institute, Cary, NC.
28. Tewari, R.K., Kumar, P., and Sharma, P.N. 2005. Sign of oxidative stress in the chlorotic leaves of iron starved plants. Plant Science 169: 1037-1045.
29. Uhlig, B.A., and Wissemeier, A.H. 2000. Reduction of nano-ionic surfactant phytotoxicity by divalent cations. Crop Protection 19: 13-19.
30. Venkateswarlu, B., and Ramesh, K. 1993. Cell membrane stability and biochemical response of cultured cells of ground nut under polyethylene glycol-induced water stress. Plant Science 90: 179-185.
31. Warad, H.C., and Dutta, J. 2006. Nanotechnology for Agriculture and Food Systems-A Review. Asian Institute of Nanotechnology. 496 pp.
32. Whitty, E.N., and Chambliss, C.G. 2005. Fertilization of field and forage crops. Nevada State University Publication. 21 pp.
33. Zhang, L., Hong, F., Lu, S., and Liu, C. 2005. Effect of nano-TiO2 on strength of naturally aged seeds and growth of Spinach Biol. Trace Element Research 105: 83-9.
34. Zayed, B.A., Salem, A.K.M., and El Sharkawy, H.M. 2011. Effect of different micronutrient treatments on rice (Oriza sativa L.) growth and yield under saline soil conditions. World Journal of Agricultural Sciences 7(2): 179-184.
CAPTCHA Image