بررسی تنوع ژنتیکی و روابط بین صفات زراعی در نمونه های انتخابی کلکسیون لوبیا

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات ژنتیک وبانک ژن گیاهی ملی ایران

2 واحدعلوم وتحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

تنوع ژنتیکی موجود برای صفات در لوبیا می‌تواند در برنامه های بِه‌نژادی آن و انتخاب ژنوتیپ های با صفات زراعی مطلوب مورد استفاده قرار گیرد. به‌منظور بررسی تنوع ژنتیکی صفات زراعی و کیفیت دانه و تعیین روابط میان عملکرد دانه و برخی صفات مورفولوژیکی، تعداد 52نمونه لوبیا (Phaseolus vulgaris) در مزرعه تحقیقاتی بانک‌ژن گیاهی ملی ایران در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال‌وبذرکرج در سال1390 مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار انجام پذیرفت. صفات مورد مطالعه مطابق دستورالعمل مؤسسه بین‌المللی ذخایر توارثی گیاهی، اندازه‌گیری شدند. نتایج آمار توصیفی صفات نشان داد که تنوع قابل‌ملاحظه‌ای در ارتباط با صفات تعداد گره در ساقه اصلی، وزن100دانه، تعداد دانه در بوته و تعداد غلاف در بوته وجود دارد. دامنه تغییرات برای صفات تعداد دانه در بوته، وزن100دانه، تعداد روز تا رسیدگی و عملکرد بذر تک‌بوته به‌ترتیب برابر با 32 تا150دانه، 8/14 تا 22/74گرم، 46 تا 96روز و 2/11 تا 1/55گرم برآورد گردید. ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنتیکی نیز برای صفات تعداد گره در ساقه اصلی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن100دانه و عملکرد بذر تک‌بوته بالا بود. همچنین وراثت‌پذیری عمومی بالا (بین 8/62 تا 9/82درصد) برای کلیه صفات به‌جز تعداد روز تا گلدهی (3/22درصد) و تعداد روز تا غلافدهی (9/7درصد) مشاهده شد. تجزیۀ خوشه‌ای نیز ژنوتیپ‌ها را به سه گروه تقسیم نمود که دو گروه دارای بیشترین عملکرد بذر تک‌بوته بودند. در میان صفات کیفی حداکثر تنوع برای وضعیت نخ غلاف و حداقل آن برای انحنای نوک غلاف مشاهده شد. نتایج همبستگی‌های ساده، رگرسیون چندگانه و تجزیه علیت نشان داد که صفات غلاف در بوته، وزن100دانه و تعداد بذر در بوته به‌عنوان اجزای عملکرد بیشترین تأثیر را بر عملکرد بذر تک‌بوته دارا بودند. در تجزیه به مؤلفه های اصلی، چهار مؤلفه حدود 60/67درصد از کل تغییرات داده ها را توجیه کردند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of genetic diversity and relationship among agronomic traits in selected accessions bean collection

نویسندگان [English]

  • Shahin Vaezi 1
  • Roghaieh Cheraghafrooz 2
  • Ahmad Abbasimoghddam 1
چکیده [English]

Genetic diversity in bean collection can be used in breeding program for selection of genotype with desirable agronomic traits. Fifty two accessions of common bean (Phaseolus vulgaris) has been evaluated for genetic diversity of agronomic traits, grain quality and determination of association between grain yield and some morphological traits at Research Farm of National Plant Gene Bank of Iran, Seed and Plant Improvement Institute in Karaj during 2011. Complete randomized block design with two replications has been used for conduction of experiment and statistical analysis. According to Biodiversity International descriptors traits understudy has been recorded. Descriptive statistics results of traits analysis indicated considerable diversity regarding node number on main stem, 100 seed weight, seed number per plant and pod number per plant. Variation for traits of seed number per plant, 100 seed weight, days to maturity and seed yield per plant ranged between 32-150 seeds, 14.8-74.22 g, 46-96 days and 11.2-55.1 g, respectively. Coefficients of variation for genetic and phenotypic were high regarding traits of node number on main stem, pod number per plant, seed number per plant, 100 seed weight and seed yield per plant. All traits except days to flowering (22.3%) and days to forming pod (7.9%) had high heritability between 62.8-82.9%. Based on cluster analysis genotypes understudy classified in tree groups among them two had highest single plant seed yield. Among qualitative characters maximum variation has been observed for pod string and minimum for pod tip curve. According to results of simple correlation, multiple regression and path analysis; pod number per plant, 100 seed weight and seed number per plant as components of yield had the greatest impact on performance of single plant seed yield. During principal component analysis 67.60% of recorded traits variations were due to four factors.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Agronomic traits
  • Common bean
  • Genetic diversity
  • Heritability
  • morphological traits
  • Multivariate analysis
CAPTCHA Image