مطالعۀ عملکرد دانه و غلاف سبز و اجزای عملکرد دانه تحت تأثیر فاصلۀ بین و داخل ردیف‌ در باقلا رقم برکت

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

گسترش کشت باقلا (Vicia faba L.) می‌تواند پایداری سیستم‌های زراعی را بهبود بخشیده و مزایای مهم دیگری را درپی داشته باشد. با این حال، در رابطه با جنبه‌های مختلف مدیریت تولید این گیاه، اطلاعات اندکی وجود دارد. از این‌رو، این آزمایش به‌منظور مطالعه واکنش عملکرد و اجزای عملکرد دانه و غلاف سبز و تعدادی دیگر از ویژگی‌های زراعی باقلا رقم برکت به فاصلۀ بین و داخل ردیف‌ در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل در سه تکرار در سال زراعی 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل فاصلۀ بین ردیف (15،30، 45 و60سانتی‌متر) و فاصلۀ بین بوته‌ها در ردیف (5،10و 15سانتی‌متر) بود. نتایج تجزیه واریانس، حاکی از تأثیر معنی‌دار فاصلۀ بین و داخل ردیف و اثر متقابل آنها بر عملکرد غلاف سبز، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک بود. با افزایش فاصلۀ بین ردیف‌ها عملکردها کاهش یافتند و در هر یک از فاصلۀ بین ردیف‌ها به‌استثنای فاصلۀ 15سانتی‌متر، با افزایش فاصلۀ داخل ردیف‌ها عملکرد کاهش یافت. در فاصلۀ بین ردیف 15سانتی‌متر، کمترین عملکرد دانه و غلاف سبز از فاصلۀ داخل ردیف 5سانتی‌متر به‌دست آمد؛ اما بین دو فاصلۀ دیگر، اختلاف معنی‌داری وجود نداشت. به‌طورکلی، در این مطالعه با افزایش تراکم بوته بین 11 و 67بوته و همچنین در تراکم‌های برابر، در تیمارهای با توزیع یکنواخت‌تر بوته‌ها عملکردها بهبود یافتند. در میان اجزای عملکرد، اندازۀ دانه تحت تأثیر فاکتورهای آزمایش قرار نگرفت. تعداد دانه در غلاف فقط تحت تأثیر فاصلۀ داخل ردیف قرار گرفت؛ اما تعداد غلاف در بوته به‌طور معنی‌داری تحت تأثیر هر دو فاکتور و اثر متقابل آنها قرار گرفت. تغییر تعداد غلاف در واحد سطح، مهم‌ترین دلیل تغییرات عملکرد بود. نتایج به‌دست‌آمده حاکی از واکنش قابل‌توجه عملکرد باقلا به فاصلۀ بین و داخل ردیف و ضرورت مطالعه اثر متقابل این فاکتورها با سایر عوامل مانند تاریخ کاشت و رقم می‌باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Studying grain and green pod yield, and grain yield components as affected by inter- and intra- row spacing in faba bean, Barakat cultivar

نویسندگان [English]

  • Esmail Golchin
  • Ebrahim Zeinali
  • Kambiz Pori
چکیده [English]

Spreading faba bean (Vicia faba) cultivation can enhance the sustainability of cropping systems and have other important benefits. However, there is little information on the various aspects of production management for this crop. Then, this experiment was carried out to study the response of some agronomic characteristics of faba bean cv Barakat to inter- (15, 30, 45 and 60 cm) and intra-row (5, 10 and 15 cm) spacing. The experiment was conducted at the Research Field of Gorgan University of Agricultural Sciences in 2009-2010 growing season in a randomized complete block design as factorial arrangement with three replications. The results of analysis and variance indicated the significant effects of inter- and intra-row spacing, and their interactions on green pod, grain and biological yield. The yields reduced as inter-row and intra-row spacing increased with an exception about 15 cm inter-row spacing in which the lowest grain and green pod yield was attained from 5 cm intra-row spacing. There was no significant difference between 10 and 15 cm intra-row spacing in 15 cm inter-row spacing. In this study, the yields increased with increasing plant density between 11 and 67 plants/m2, and with more uniform planting arrangement in even plant density, generally. Among yield components, the effect of experimental factors on the seed size was not significant, the seed per pod only affected significantly by intra-row spacing, while the pod number per plant affected by both factors. The change in the pod number/m2 was the main reason for the yield alteration. The obtained results indicated the substantial response of faba bean yield to inter- and intra-row spacing, and the necessity of investigating the interactions between these factors and other factors such as planting date and genotype.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Faba bean
  • grain yield
  • Green pod yield
  • Inter- and intra- row spacing
CAPTCHA Image