اثر محلول پاشی اسید سالیسیلیک بر عملکرد و اجزای عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیک ارقام عدس تحت تنش شوری ( (Lens culinaris Medik

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

چکیده

عدس، یکی از گیاهان حساس به شوری است و تنش شوری در طول دورة رشد این گیاه، اثرات نامطلوبی بر رشد و عملکرد آن می‌گذارد. به‌منظور تعدیل تنش شوری و مطالعة اثر محلول پاشی اسید سالیسیلیک بر برخی صفات فیزیولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد گیاه عدس تحت تنش شوری در شرایط گلخانه ای، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایة بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتور اول، شامل سه رقم عدس (کیمیا، کرمانشاه و گچساران)، فاکتور دوم شامل سه سطح شوری (0، 60 و120میلی مولار کلرید سدیم) و فاکتور سوم، محلول پاشی با اسید سالیسیلیک شامل سه سطح (0، 2/0 و 5/0میلی مولار) بودند. نتایج نشان داد که عملکرد دانة تودة محلی کرمانشاه در شرایط بدون تنش و محلول‌پاشی با اسید سالیسیلیک 5/0میلی مولار و نیز میزان آن در شرایط تنش شوری (60 و 120میلی مولار) به‌ترتیب با دو تیمار اسید سالیسیلیک 2/0 و 5/0میلی‌مولار نسبت به دو رقم دیگر، بیشتر بود. تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف که دو جزء مهم عملکرد هستند، در تودة محلی کرمانشاه، بیشتر از دو رقم دیگر بود. همچنین، برهمکنش کلیة عامل ها روی تعداد شاخة فرعی، وزن 100دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، مالون‌دی‌آلدهید اسید و پرولین، معنی دار بود. اثر اسید سالیسیلیک بر بهبود رشد و افزایش عملکرد و اجزای عملکرد در شرایط تنش شوری معنی‌دار بود و باعث افزایش عملکرد دانه گردید. در کل، تودة محلی کرمانشاه در شرایط شوری60 و 120میلی مولار، به‌ترتیب با محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک 2/0 و 5/0میلی مولار نسبت به دو رقم دیگر، از نظر اکثر صفات مورد بررسی، نتیجة بهتری را نشان داد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of foliar application of Salicylic Acid on yield and yield components and some physiological traits of Lentil (Lens culinaris Medik) varieties under salt stress

نویسندگان [English]

  • Raziyeh Kayednezami
  • Hamid Reza Balouchi
  • Alireza Yadavi
چکیده [English]

Lentil is considered as salinity sensitive species and is adversely affected in response to the salt stress in terms of growth and yield. This pot experiment was conducted to determine the effect of exogenous salicylic acid (SA) application on physiology, growth, yield and yield components of lentil grown under salt stress in greenhouse conditions, in a factorial arrangement based on Randomized Completely Block Design with three replications. The first factor was cultivars of lens (Kimiya, Ghachsaran and Kermanshah) and the second factor was three levels of salinity (0, 60 and 120 mM NaCl) and the last one was foliar application by distilled water and two levels of salicylic acid (0.2, 0.5 mM). The results showed that seed yield of Kermanshah cultivar in non-salt conditions and foliar application of 0.5 Mm salicylic acid was 168/88 g/m2 and in salinity condition (60 & 120 mM) Kermanshah cultivar produced more yield than two other cultivars in both levels of salicylic acid foliar applications at 0.2 and 0.5 mM, respectively. The pod number per plant and seed number per pod are two important yield components that were higher in Kermanshah cultivar than that in two other cultivars. Also, the results of variance analysis showed that the interactions of all factor on the number of branches, number of pods per plant, seed weight, seed yield, biological yield, harvest index, malondialdehyde MDA and proline was significant. Salicylic acid effect on growth, seed yield and yield components under salinity stress was due to significant increase in growth rate. In consequence, Kermanshah cultivar in application of 0.2 and 0.5 mM of salicylic acid with 0.2 and 0.5 mM under salt conditions 60 and 120 Mm showed a better performance in most considerable traits rather than two other cultivars.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Number of Pod
  • Orto hydroxybanzoic acid
  • Osmotic stress
  • Pulses
  • Seed weight
CAPTCHA Image